Bahía Blanca

 • frankenjoyce
 • Tagged , ,
 • 10/04/2016
 • Na om de beurt – we hebben maar twee kommetjes – onze cornflakes met melk uit een plastic zakje (voordeligste verpakking) gegeten te hebben en rustig aan alles weer te hebben ingepakt, terwijl de kids zaten te tekenen, loop ik met Julie naar beneden om een kop thee te kopen. Zo komen we erachter dat het ontbijt bij de overnachting was inbegrepen! Het is inmiddels half 12 en hoewel de ontbijttijd allang voorbij is, hebben die aardige mensen op ons gewacht! Er is een tafel voor ons gedekt en we mogen gewoon nog van de koffie, thee croissantjes en koekjes pakken wat we willen. Julie gaat gauw de rest halen, maar alleen Simon komt mee naar beneden. Frank heeft nog geen trek. Dus genieten we met zijn drieën van deze onverwachte brunch.

  Meer Indio Solaris
  Om 12.00 uur checken we uit, zoals afgesproken en nemen we een taxi naar het busstation. We zijn vroeg, dus in het restaurantje nemen we nog wat te drinken en Frank nog wat te eten. Aan de tafel naast ons zit een oma met twee dochters en een kleindochtertje van nog geen drie. Een van de dochters kijkt op haar telefoon naar een filmpje van een concert en het kleindochtertje danst zittend in haar kinderstoel op de muziek. Het kon natuurlijk niet missen dat het het concert van Indio Solaris was en als ik het vraag wordt het enthousiast bevestigd. We maken een praatje en ik vraag of de muziek een speciale boodschap heeft. Ja, heel speciaal. Ze moeten er even over nadenken wat de boodschap dan is. Het blijkt over democratie te gaan. ‘Die hebben ze hier nu wel, maar Indio Solaris schreef al liedjes vóór die tijd en er zijn nog steeds landen die geen democratie hebben’, leggen de dochters uit.

  Buspraat
  Onze busrit duurt 6 uur. Frank zit naast Simon en een eindje verder naar achteren zitten Julie en ik. We rijden weer langs eindeloze pampa’s waarop we af en toe een gaucho te paard zien en een heleboel mooie vogels: witte reigers, grote lichtgrijze ganzen, vogeltjes met felrode buikjes, papegaaien en mooie, kleine uiltjes. We brengen de tijd al kletsend door. Julie en ik hebben het over de middelbare school en wat Julie later voor werk zou willen doen. Misschien interieur designer? En als hobby wil ze wel op een boerderij wonen met in ieder geval veel honden, een ezel, een paardje en een poes. Frank en Simon hebben het over verkering en over Franks vriendinnetjes op de lagere school. De zon is al een grote rode bal aan de horizon, als we Bahía Blanca binnenrijden. In de verte zien we de zee. Na wat gezellige straten waarvan de boomtakken langs de bus schuren, arriveren we bij het grote, moderne busstation.

  Half Duits
  Met de taxi laten we ons naar ons appartementencomplex brengen in de straat Zelarrayán. Ons appartement blijkt in de derde torenflat op het terrein te zijn. Frank appt Facundo dat we er zijn en deze komt er al snel aan om ons binnen te laten. We passen niet met zijn allen met die backpacks in het liftje. Frank en Simon gaan met de trap naar de derde verdieping. We vragen Facundo nog naar een tip voor een restaurant, maar hij heeft haast en belooft het te appen. Hij raadt ons het half Duitse Gambrino aan. Het was even zoeken naar dit op een hoek in een wat donkere straat gelegen restaurant, maar het was leuk. Simon vond de grote hammen, die boven de bar te drogen hingen er alleen niet zo gezellig uitzien.

  Plannen
  Bahía Blanca is een gezellige studentenstad met een mooi onderhouden vierkant park op een centrale plek waar brede wegen omheen lopen en waar veel zwerfhonden wonen, die er prima uitzien. Wij blijven er drie nachten. De eerste dag besteden we aan scholen en uitzoeken hoe we het best verder kunnen reizen. Moeten we een auto huren om naar Península Valdès te gaan of doen we het voordeliger met de bus? Een auto huren in Puerto Madryn is hartstikke duur en in Puerto Píramides op het schiereiland zelf bijna niet mogelijk. Maar als je geen auto hebt, moet je een tour boeken om het eiland te zien en die tours houden geen rekening met windrichtingen en getijden, wat de kans dat je orka’s ziet – en dat is ons doel – enorm verkleint. Frank heeft uitgezocht dat het hoogwater moet zijn, er zo min mogelijk wind moet staan en dat deze het best uit zuidelijke richting kan komen. Volgens het getijdenrooster en Windguru zijn de omstandigheden aanstaande zaterdag tussen 5.00u en 11.00u (drie uur vóór en drie uur na hoog water) het best.

  Het plan wordt alsvolgt: we huren vrijdag hier in Bahía Blanca een auto om mee naar Puerto Piramides – de enige plaats op het schiereiland – gaan, waar we één nacht in een hotel boeken. De volgende ochtend heel vroeg rijden we dan naar Punta Norte, waar we de orka’s hopen te zien en vervolgens hebben we de tijd om de rest van het schiereiland te verkennen en naar Puerto Madryn te rijden op het vaste land. Na Puerto Madryn, zet Frank mij en de kids af in San Antonio del Oeste van waaruit we de slaaptrein willen nemen naar Bariloche, die slechts één keer per week, nu woensdag de 23ste, vertrekt. Frank brengt vervolgens de auto terug naar Bahía Blanca en neemt de bus weer terug. De kinderen en ik vinden het maar niks dat hij dat hele eind (ruim 400 km) in zijn eentje heen en weer moet, maar het is de meest praktische en voordeligste oplossing…

  Kiosko
  Onze tweede dag in Bahía Blanca gaan we om een uur of 11 op pad naar een ‘kiosko’ waar we kaartjes voor de Tren Patagonico zouden kunnen kopen.Via de internetsite lukte het namelijk niet met de betaling. Eenmaal in de kiosco is degene die weet hoe hij ons met Visa kan laten pinnen, helaas afwezig. Na 14.00u kunnen we terugkomen. Of we moeten alle banken weer langs om al het geld contant bijelkaar te pinnen, maar dat in onhandig én duur. Het is te ver om helemaal terug te lopen naar het appartement, dus dan eerst maar even een kijkje nemen bij autoverhuurder Localiza, waar Frank gisteravond nog een Corsa heeft besteld. De bevestiging komt alleen nog niet binnen. Gelukkig spreekt één van de jongere medewerkers Engels! Hij weet niet waarom de bevestiging van Rental Cars niet doorkomt, maar wil het ook rechtstreeks met ons regelen. De prijs blijkt een stuk hoger, maar na overleg met de baas, wil hij het ook voor dezelfde prijs als via Rental doen. Alleen de annuleringskosten bij Rental houden ons nog tegen. We wachten de bevestiging toch maar af en als die niet komt, kunnen we het morgen rechtstreeks regelen, zo spreken we af.

  Obama
  In een caféetje schuin tegenover het park, bestellen we een lichte lunch. We zitten net aan onze tafel als het begint te storten van de regen. De Afrikaanse armbandjesverkoper voor ons raam, bedekt snel zijn kraampje met plastic. Zo te zien doet hij goede zaken, vooral met wat oudere vrouwen van wie wij het niet verwachten. De vensterbank onder het afdakje buiten, vult zich snel met schuilende voorbijgangers. Binnen op tv is het aanstaande bezoek van Obama aan Argentinië op het nieuws. Na zijn bezoek aan president Macri op de 23ste in Buenos Aires zal hij ook nog een bezoek brengen aan Bariloche op dezelfde dag dat wíj daar zullen aankomen! Maar dat is informeel, dus dat houden we geheim voor de pers 😉

  Fiasco
  Na de lunch zo lang mogelijk gerekt te hebben, lopen we weer naar de ‘treinkaartjeskiosko’. Het regent gelukkig niet meer zo hard. De Visa-man doet vervolgens precies hetzelfde als Frank al een paar keer heeft gedaan via de site van plataforma10. Het lukt hem ook niet om door de betaling te komen, maar hij heeft nu wel al onze gegevens. Hmm…Onder afdakjes schuilend voor de stortbuien en in boekenwinkels vergeefs zoekend naar een wildlife boek van Zuid-Amerika, komen we laat in de middag onverrichter zaken ‘thuis’. We eten brood, boeken hotels in Puerto Piramides en San Antonio del Oeste en pakken zoveel mogelijk de tassen weer in. Morgen om 10.30 uur halen we de Corsa op bij Localizá. Met of zonder bevestiging van Rentalcars.

  3 thoughts on “imageBahía Blanca

  1. Ha alle 4 maar speciaal Julie:Succes met de cito binnenkort.
   Tenminste, Sophie gaat hem aanstaande dinsdag tot en met donderdag maken. Dus ik denk jij ook binnenkort?
   Maar je weet het: no worries: je staat toch al bij het Alfrink ingeschreven :-).
   En daarna weer lekker verder reizen! Ook wij zijn onze koffers aan het pakken en gaan donderdagavond de lucht in.
   groetjes, Mieke

   1. Hoi Mieke,

    Dankjewel! Ook namens Julie! Ze heeft de toets net af. Iets eerder gemaakt, zodat de gegevens op school zijn, voordat de koerier ze komt ophalen. Boekje 1 in de gang van een hostel in Calama en boekje 2 in onze slaapzaal in San Pedro de Atacama (allebei in het noorden van Chile). Wij wensen Sophie ook heel veel succes! Goed de vragen lezen en dan komt het helemaal goed! En dan lekker naar Australië! Super gaaf! We wensen jullie een hele goede reis en een fantastische tijd daar! Wij vonden het geweldig en prachtig daar! Heel veel plezier en groetjes aan Mike en de meiden!
    Frank, Joyce, Julie en Simon
    PS naar welke school gaat Sophie?

  2. Hoi Frank, Joyce, Julie en Simon,

   Ik stuit zojuist op jullie blog! Wat begeven jullie je op een mooi avontuur.
   Ik ben researcher voor documentaire en televisie en ik ben op dit moment bezig met een documentairproject over kinderen die op afstand onderwijs volgen dat doe ik samen met Wefilm (een productiebedrijf in Amsterdam). Ik zou heel graag met jullie hierover in contact komen om wat vragen te stellen. Hebben jullie een emailadres waarnaartoe ik een mailtje kan sturen? Dan kan ik wat meer uitleggen over het project. Ik hoop dat we elkaar snel spreken! Groetjes Nina

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *